Pastila de istorie: Cum au fost primii ani ai È™trandurilor arădene

Pastila de istorie: Cum au fost primii ani ai È™trandurilor arădene

Pastila de istorie: Cum au fost primii ani ai ștrandurilor arădene

Sambata, 29 Iulie, 2023 11:37 Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Sambata, 29 Iulie, 2023 11:37 Tiparire

Cum au fost primii ani ai ștrandurilor din Arad?

În anul 1821, la Arad funcÅ£ionat deja un ÅŸtrand public amenajat pe malul drept al MureÅŸului, în cadrul căruia funcÅ£iona o ÅŸcoală de înot. InformaÅ£ia este publicată de Nicolae Postolache în lucrarea „Istoria sportului românesc în date”, editată în anul 1979, la Editura Junimea, din IaÅŸi. Pe această structură a continuat să funcÈ›ioneze È™trandul, constituit în Societate Publică de Înot, în paralel cu crearea primei Societăți deCanotaj din È›ară, pe râul MureÈ™. Ba s-a mai făcut È™i navigaÈ›ie cu yachturi cu vele pe MureÈ™, pentru elita oraÈ™ului!

Ștrandul Neptun s-a dezvoltat la începutul anilor 1900, pe MureÈ™, pe structura vechiului bazin. Amenajarea È™trandului Neptun, modern, a început în anul 1917, de Societatea pe AcÈ›iuni Neptun, care È™i-a asumat delimitarea bazinelor È™i amenajarea bazei de agrement, cu vestiare, duÈ™uri, grupuri sanitare separate pentru femei È™i bărbaÈ›i. Ștrandul Neptun a funcÈ›ionat pe malul dinspre Primărie, iar în perioada Primului Război Mondial un al doilea È™trand, Ștrandul Militar, a fost deschis, în anul 1917, de către Armată, pe malul opus, la baza cetății.

Ștrandul dinspre oraș a primit denumirea de Ștrandul Neptun.

În perioada Primului Război Mondial, directorul È™trandului era Zubor Andor. Primul director al Ștrandului Militar a fost colonelul Fiedler Imre.

În mandatul lui Zubor, la 9 martie 1918, sâmbătă, o poveste „spumoasă” legată de moravurile arădene este relatată de ziarul Aradi Közlöny, care reaminteÈ™te opiniei publice locale scandalul din vara anului 1917, când în special arădenii mai vârstnici au fost revoltaÈ›i de faptul că la È™trandul Neptun se scaldă È™i fac împreună băi de soare bărbaÈ›ii È™i femeile, într-o îmbrăcăminte sumară. Ziarul reamintea că a fost sesizată È™i poliÈ›ia, iar administratorul È™trandului a cerut o dispensă de la regulile stricte de protejare a moralei publice, solicitând permiterea băilor comune. La vremea respectivă, poliÈ›ia a ajuns la concluzia că este permis È™i la È™trandul Neptun ceea ce se permite È™i la È™trandul liber de pe celălalt mal al MureÈ™ului. În consecință, a emis o dispoziÈ›ie prin care autorizează băile comune ale bărbaÈ›ilor È™i femeilor, zilnic, în intervalul orar 14-19.30, cu condiÈ›ia să respecte Legea Heinze È™i să poarte costume de baie care să le acopere trupul de la umeri până la genunchi, atât bărbaÈ›ii, cât È™i femeile!

Decizia i-a nemulÈ›umit È™i pe clienÈ›ii È™trandului Neptun, dar È™i pe directorul acestuia, Zubor Andor, care a redactat un apel amplu față de dispoziÈ›ia PoliÈ›iei arădene, explicând că a solicitat permiterea băilor comune fără restricÈ›ii legate de vestimentaÈ›ie. În petiÈ›ia sa a arătat că pe malul opus al MureÈ™ului canotorii muÈ™chiuloÈ™i stau la soare în costume strâmte provocatoare pentru publicul feminin, or, în aceste condiÈ›ii, este nedrept ca la È™trandul Neptun publicului să i se impună o conduită care peste râu nu se aplică. A făcut referire inclusiv la opinia avizată a specialiÈ™tilor care susÈ›in că îmbăiatul într-un echipament sumar este mult mai sănătos decât în haine lungi.

Zubor Andor a explicat în documentul transmis PoliÈ›iei Arad că nu există o legătură directă între dimensiunea costumului de baie È™i moralitate, întrucât:

1.indiferent de echipamentul de… „protecÈ›ie”, cei care nu vor să se zgâiască la sexul opus, nu o fac;
2.dacă cineva poartă un costum de baie până la genunchi, pot exista situaÈ›ii în care unii să fie emoÈ›ionaÈ›i de ceea ce văd sub genunchi;
3.cine nu are ce arăta, nu este atrăgătot nici în costum de baie scurt, nici în costum de baie lung;
4.cine vrea să fie provocator, poate fi provocator È™i în haine lungi, È™i în haine scurte;
5.nu există costum de baie în lume care să acopere cu totul ceea ce poate fi considerat imoral.

În contestaÈ›ia depusă la PoliÈ›ia Arad, directorul È™trandului Neptun a precizat È™i faptul că astfel de prevederi sunt absurde în contextul în care în vremurile acestea bărbaÈ›ii È™i femeile pot face plajă È™i baie la mare cum vor, iar unii o fac chiar despuiaÈ›i de tot, în costumul lui Adam, fără să fie consideraÈ›i imorali. A solicitat, aÈ™adar, comandantului PoliÈ›iei, să îÈ™i schimbe dispoziÈ›ia È™i să le permită bărbaÈ›ilor È™i femeilor să poată frecventa împreună È™trandul Neptun fără niciun fel de construngeri legate de costumul de baie.

Cazul a ajuns în primăvara lui 1918 È™i pe masa consilierilor locali, care au avut de spus ultimul cuvânt È™i au confirmat dispoziÈ›ia comandantului PoliÈ›iei. Directorul È™trandului nu s-a resemnat È™i a contestat È™i această decizie, la Ministerul ComerÈ›ului. În data de 8 martie a sosit È™i rezoluÈ›ia de la Budapesta: se va respecta punctul de vedere al Consiliului Orășenesc È™i al PoliÈ›iei, iar pentru protejarea moralei se va È›ine cont de dispoziÈ›iile în vigoare.

La 30 aprilie 1918, odată cu apropierea verii, arădenii încep să se gândească tot mai mult la felul în care îÈ™i vor petrece sezonul estival. După o primăvară ploioasă, la sfârÈ™itul lunii aprilie vremea a început să se încălzească È™i în ultimele două zile precipitaÈ›iile sunt doar sporadice, iar arădenii încep să îÈ™i lase acasă hainele groase È™i să se bucure de soarele călduÈ› al lui prier.

În Comisia economică a Consiliului Orășenesc, consilierul Antal Haffmann pune în discuÈ›ie situaÈ›ia È™trandului Neptun care în anul 1917 a fost amenajat doar parÈ›ial de societatea comercială care È™i-a asumat exploatarea È™trandului, situaÈ›ie care a generat valuri de reclamaÈ›ii din partea publicului amator de băi în MureÈ™. Ștrandul ar fi trebuit amenajat în apa râului prin delimitarea zonei de înot È™i amplasarea de scaune È™i băncuÈ›e pentru plajă, pe malul dinspre Cetate, vis-a-vis de È™trandul public. Având în vedere că societatea respectivă nu s-a achitat de sarcina pe care È™i-a asumat-o, consilierul Haffmann solicita conducerii administraÈ›iei locale să ia măsuri urgente È™i energice să se asigure că în sezonul cald din 1918 arădenii nu vor fi expuÈ™i aceloraÈ™i sincope.

La iniÈ›iativa consilierului, Comisia economică decidea să interpeleze Consiliul Orășenesc È™i să invite Societatea pe AcÈ›iuni Neptun să finalizeze amenajarea întregului È™trand, nu carecumva arădenii să rămână fără È™trand. În situaÈ›ia în care Societatea Neptun nu se va conforma, È™trandul gratuit va fi amenajat pe o suprafață mai mare È™i se va interveni pentru o accesabilitate mai bună pentru ca publicul cultural să nu ducă lipsă de băi în sezonul cald.

La 1 mai 1918, È™i Ștrandul Militar era aproape de finalizare. Un reportaj publicat de ziarul „Arad és Vidéke” menÈ›ine în prim-planul atenÈ›iei opiniei publice situaÈ›ia È™trandului arădean:

Se construieÅŸte ÅŸtrandul.

Cea mai plăcută bază de agrement a Aradului.

Razele arzătoare ale soarele strălucitor vibrează deja de zile întregi pe străzile Aradului. Se apropie vara È™i devine actual singurul loc plăcut, minunat al Aradului: È™trandul.

Anul trecut, prin bunăvoinÈ›a comandamentului militar, publicul Aradului s-a desfătat cu reală plăcere în ÅŸtrandul militar care i-a fost pus la dispoziÈ›ie ÅŸi care amenajat în modul cel mai sănătos posibil a satisfăcut È™i cele mai delicate pretenÈ›ii. Întregul public arădean a vizitat loial băile militare despre care putem spune că aproape că sunt singurele care au confirmat în Arad.

Colegul nostru s-a deplasat astăzi la ÅŸtrand unde a constatat ca armata a făcut ÅŸi face tot posibilul ca publicul să se simtă cât mai bine în vara aceasta la ÅŸtrandul gestionat de militari.

Când te abaÅ£i pe aleea de arbori a Cetăţii, un drum îngust te conduce la clădirea ÅŸtrandului. Cele două părÅ£i ale aleii au fost amenajate de harnice mâini milităreÅŸti cu trandafiri, iar publicul care se îndreaptă înspre ÅŸtrand simte mirosul plăcut al florilor.

Aleea cu trandafiri duce până la clădirea băilor, în faÈ›a căreia acum s-a construit o căsuţă nouă. Aceasta va fi casieria. Ea a fost construită tot pentru confortul publicului pentru că astfel se va evita situaÅ£ia de anul trecut când arădenii se îmbulzeau câte jumătate de oră la rând pentru bilete. Întreaga clădire este acoperită de flori căţărătoare, cu panseluÈ›e, lalele È™i părăluÈ›e pe acoperiÈ™. Vechea casierie a fost amenajată în garderobă astfel încât clienÈ›ii vor beneficia de confortul de a-È™i lăsa gratuit hainele de drum acolo unde sunt păzite.

Cabinele pentru bărbaÈ›i È™i femei au fost È™i ele modificate, sunt mai comode È™i mai moderne. În bazinul pentru plajă s-a aÈ™ternut un strat de nisip fin, iar de jur împrejurul său sunt pomi în floare. Locurile de repaus din faÈ›a pavilionului sunt înconjurate de tufe de trandafiri, în jurul trandafirilor e gazon verde impecabil, iar în mijloc fotolii adânci împletite din răchită. Pontonul de pe apă e la fel de mare ca anul trecut.

Ne amintim de lupta purtată anul trecut de comandamentul militar cu conducerea strandului Neptul È™i Consiliul Orășenesc pentru ca arădenii să poată trece cu barca la Ștrandul Militar. Lupta s-a incheiat cu victoria armatei astfel încât È™i anul acesta È™trandul militar va f accesibi È™i cu barca.
Comandantul È™trandului militar rămâne locotentul Kocsis Ferenc, care È™i anul trecut a făcut multă propagandă în vederea dezvoltării acestui È™trand.

Publicul care aÈ™teaptă vremea bună pentru deschidere primeÈ™te cu mare plăcere veÈ™tile despre amenajarea cât mai confortabilă a băilor."

La 2 iunie 1918, 2 iunie 1918, duminică, în toiul războiului, o bucurie mare pentru arădeni: se deschideau È™trandurile de pe malurile MureÈ™ului! Cea mai plăcută distracÈ›ie È™i ocazie de socializare în timpul verii o reprezintă băile de soare È™i înotul în MureÈ™, pentru cei lipsiÈ›i de posibilitatea de a se recrea la colnele din Podgoria Aradului sau în îndepărtatele È™i scumpele staÈ›iuni ale Aradului, Moneasa È™i Băile Lipova.

Ștrandurile de pe malul MureÈ™ului erau amplasate pe cele două maluri ale râului - unul este îngrijit de administraÈ›ia locală, prin societatea Neptun, iar celălalt de unitatea militară din Cetatea Aradului. Odată cu deschiderea lor, începe, în mod oficial, sezonul estival arădean!

Aradi Közlöny publica un reportaj de atmosferă despre aÈ™teptatul eveniment, la È™trandul din Cetate:

„Ștrandul adormit de la poalele cetății se trezeÈ™te mâine dimineaÈ›a la o nouă viață, ca frumoasa din pădurea adormită. La o viață agitată, pigmentată cu râsete zgomotoase de fete È™i È™otii de băieÈ›i. Și MureÈ™ul cel blond s-a încălzit de vestea mare a deschiderii È™trandului, iar valurile sale fâÈ™neÈ›e aleargă, sporovăiesc È™i îmbie astăzi cu o temperatură de 21 de grade:

-GrăbiÈ›i-vă, oameni osteniÈ›i! Femei ahtiate după vacanță, bărbaÈ›i, scunfundaÈ›i-vă în valurile mătăsoase care vă alintă ca palmele iubitoare.
Nici arborii somptuoși ai aleii cetății nu se lasă mai prejos cu invitația:
-Peste tot unde te poți odihni, este bine. Sub noi găsești umbră, te poți relaxa.

Și cum ne plimbăm printre copacii umbroÈ™i, într-adevăr ni se dezvăluie privirii imaginea unui mic paradis. Ne întâmpină răsaduri multicolore, trandafiri È™i tufe înflorite, grădiniÈ›e îngrijite, cu pământul aranjat aspectuos. La câÈ›iva paÈ™i mai încolo se ivesc cabine noi, care îÈ™i propun să vină în întâmpinarea afluxului crescut de vizitatori. Sediul dichisit al băii denotă o anumită cultură. Ne cade bine însă să vedem È™i urmele sincere ale naturaleÈ›ii, care nu determină reÈ›inere sau ruÈ™ine, nu aduce griji noi pentru trupul È™i sufletul dornic de împrospătare, ci pune doar în valoare frumuseÈ›elea primordială a naturii. Vechiul È™trand s-a prelungit. Vizitatorii sunt întâmpinaÈ›i de o plajă de aproape 1000 de metri, îngrijită, aranjată. Nisipul minunat se întinde sub picioarele noastre ca un covor oriental brun-auriu, particulele sale sunt fierbinÈ›i È™i nervoase ca picioarele albe de femeie de care se vor lipi în curând. Peste tot, alei pietruite cu gust călăuzesc publicul înspre apa împresurată de structurile È™trandului. Ne vine în minte cultura È™trandurilor de la Balaton, în timp ce contemplăm È™trandul nostru frumos aranjat. Dar nu ne gândim la Siofok sau Lelle, cu nisipul lor slab È™i apa puÈ›ină, ci la plajele bogate cu valuri mari din Keszthely È™i Balatonfured, unde omul găseÈ™te nu doar distracÈ›ie, ci È™i vindecare. Apa MureÈ™ului, se bineÈ™tie, vindecă reuma. Pentru ca arădenii să profite È™i mai mult de această binecuvântare, în cadrul È™trandului le va sta la dispoziÈ›ie un masseur experimentat, chemat să pompeze energii noi în corpurile ridicate de pe plaja nisipoasă sau din nămolul medicinal.

Vestiarul lărgit va fi suficient de mare pentru ca vizitatorii să îÈ™i È›ină permanent acolo hainele, iar noua casierie va face posibilă evitarea aglomeraÈ›iei È™i cumpărarea confortabilă a biletelor de acces.

La toate acestea se asociază prețurile mici, ca nimeni din Arad să nu mai fie tentat să plece la altundeva la băi, ba mai mult, va atrage și străinii aici. Abonamentul pentru un sezon costă 10 coroane pentru civili, iar pentru militari 5 coroane. Intrarea simplă costă 30 de filleri (pentru militari, 20). Accesul la ștrand va fi facilitat de cele trei bărci care vor transporta arădenii de pe malul opus.

În perimetrul È™trandului, față de anul trecut, sunt schimbări convenabile. Doamnele se vor putea îmbăia fără să fie deranjate de bărbaÈ›i, înainte de prânz, între orele 9-11, iar domnii, fără doamne, între orele 11-13. Baia comună se va deschide zilnic, de la ora 16.

Publicul arădean trebuie să se gândească cu recunoÈ™tiță la maiorul Fiedler Imre, comandantul gării, sufletul schimbărilor în bine de la È™trand, atent la toate detaliile, preocupat de nevoile clienÈ›ilor. Extinderea È™trandului È™i noile facilități au fost ideea sa. Acum, în faÈ›a clădirilor băii sunt È™ezlonguri umbrite, mese cu umbrele, fotolii comode, care îÈ™i aÈ™teaptă vizitatorii. Totul, pentru ca È™trandul arădean să ofere într-adevăr imaginea unei staÈ›iuni de pe litoralul mării, în miniatură”.

În 10 iulie 1918, miercuri, o zi de vară din viaÈ›a È™trandurilor arădene era descrisă de ziarul „Aradi Közlöny”. „Este aproape de neconceput că înainte vreme puteam exista È™i fără È™trand la Arad, iar acum este indispensabil. Zi-lumină arădenii se bălăcesc acolo de la mic la mare. ArtiÈ™tii È™i artistele teatrului aproape că îÈ™i È›in È™i repetiÈ›iile acolo. Directorul Teatrului, Mihály Szendrey, face curte celor mai aranjate doamne È™i susÈ›ine că băile acestea i-au fost recomandate pentru recuperare de medicul său curant din Karslbad. ViaÈ›a oficială a È™trandului începe dimineaÈ›a la ora 8, atunci pornesc „orele cucoanelor”. Ne dăm uÈ™or seama de asta, întrucât nimeni nu se îmbăiază. Sărmanul director general al băilor, locotenentul Kotsis! Până dimineaÈ›a la 11 ar putea închiria chiar È™i 20 de cabine unei femei, pentru ca după ora 11, când încep orele plajei comune, să fie pus în situaÈ›ia să distribuie câte 20 de femei într-o cabină! Mai nou o barcă cu motor legată de malul MureÈ™ului se joacă cu imaginaÈ›ia publicului vizitator, promiÈ›ând accesul mai rapid de pe un mal pe celălalt. Probabil însă È™i barca aceasta cu motor se comportă ca zânele È™trandului: promite, dar nu oferă!”

Ștrandul militar a devenit în anul 1918 atât de popular È™i de aglomerat, încât colonelul Fiedler Imre a dispus măsuri de natură să protejeze intimitatea unității militare din Cetate.

„Având în vedere că È™trandul militar a fost înfiinÈ›at înainte de toate pentru satisfacerea nevoilor cadrelor militare È™i aparÈ›inătorilor acestora, dar este tot mai mult utilizat de civili, decretăm că în viitorul apropiat vor avea acces aici doar acei civili care È™i-au cumpărat abonamente de sezon”, a decretat comandantul Fiedler.

Presa locală comenta că arădenii obiÈ™nuiÈ›i cu noul È™trand militar vor primi probabil cu tristeÈ›e aceste măsuri severe. În ajutorul lor a venit administraÈ›ia È™trandului Neptun, care în urma unui acord cu unitatea militară anunÈ›a că qbonaÈ›ii È™trandului militar pot folosi fără niciun bilet suplimentar È™i È™trandul Neptun.

Ștrandurile deveniseră un punct central al Aradului, încă în primii ani de funcÈ›ionare. O staÈ›ie de trăsuri a fost deschisă la Ștrandul Neptun, iar sărbătorile câmpeneÈ™ti ale oraÈ™ului se desfășurau, invariabil, È™i aici, cuprinzând ca scenă È™i vaporul ancorat pe malul MureÈ™ului È™i folosit în scopuri de agrement.

De Andrei Ando.
Cum au fost primii ani ai ștrandurilor din Arad?

În anul 1821, la Arad funcÅ£ionat deja un ÅŸtrand public amenajat pe malul drept al MureÅŸului, în cadrul căruia funcÅ£iona o ÅŸcoală de înot. InformaÅ£ia este publicată de Nicolae Postolache în lucrarea „Istoria sportului românesc în date”, editată în anul 1979, la Editura Junimea, din IaÅŸi. Pe această structură a continuat să funcÈ›ioneze È™trandul, constituit în Societate Publică de Înot, în paralel cu crearea primei Societăți deCanotaj din È›ară, pe râul MureÈ™. Ba s-a mai făcut È™i navigaÈ›ie cu yachturi cu vele pe MureÈ™, pentru elita oraÈ™ului!

Ștrandul Neptun s-a dezvoltat la începutul anilor 1900, pe MureÈ™, pe structura vechiului bazin. Amenajarea È™trandului Neptun, modern, a început în anul 1917, de Societatea pe AcÈ›iuni Neptun, care È™i-a asumat delimitarea bazinelor È™i amenajarea bazei de agrement, cu vestiare, duÈ™uri, grupuri sanitare separate pentru femei È™i bărbaÈ›i. Ștrandul Neptun a funcÈ›ionat pe malul dinspre Primărie, iar în perioada Primului Război Mondial un al doilea È™trand, Ștrandul Militar, a fost deschis, în anul 1917, de către Armată, pe malul opus, la baza cetății.

Ștrandul dinspre oraș a primit denumirea de Ștrandul Neptun.

În perioada Primului Război Mondial, directorul È™trandului era Zubor Andor. Primul director al Ștrandului Militar a fost colonelul Fiedler Imre.

În mandatul lui Zubor, la 9 martie 1918, sâmbătă, o poveste „spumoasă” legată de moravurile arădene este relatată de ziarul Aradi Közlöny, care reaminteÈ™te opiniei publice locale scandalul din vara anului 1917, când în special arădenii mai vârstnici au fost revoltaÈ›i de faptul că la È™trandul Neptun se scaldă È™i fac împreună băi de soare bărbaÈ›ii È™i femeile, într-o îmbrăcăminte sumară. Ziarul reamintea că a fost sesizată È™i poliÈ›ia, iar administratorul È™trandului a cerut o dispensă de la regulile stricte de protejare a moralei publice, solicitând permiterea băilor comune. La vremea respectivă, poliÈ›ia a ajuns la concluzia că este permis È™i la È™trandul Neptun ceea ce se permite È™i la È™trandul liber de pe celălalt mal al MureÈ™ului. În consecință, a emis o dispoziÈ›ie prin care autorizează băile comune ale bărbaÈ›ilor È™i femeilor, zilnic, în intervalul orar 14-19.30, cu condiÈ›ia să respecte Legea Heinze È™i să poarte costume de baie care să le acopere trupul de la umeri până la genunchi, atât bărbaÈ›ii, cât È™i femeile!

Decizia i-a nemulÈ›umit È™i pe clienÈ›ii È™trandului Neptun, dar È™i pe directorul acestuia, Zubor Andor, care a redactat un apel amplu față de dispoziÈ›ia PoliÈ›iei arădene, explicând că a solicitat permiterea băilor comune fără restricÈ›ii legate de vestimentaÈ›ie. În petiÈ›ia sa a arătat că pe malul opus al MureÈ™ului canotorii muÈ™chiuloÈ™i stau la soare în costume strâmte provocatoare pentru publicul feminin, or, în aceste condiÈ›ii, este nedrept ca la È™trandul Neptun publicului să i se impună o conduită care peste râu nu se aplică. A făcut referire inclusiv la opinia avizată a specialiÈ™tilor care susÈ›in că îmbăiatul într-un echipament sumar este mult mai sănătos decât în haine lungi.

Zubor Andor a explicat în documentul transmis PoliÈ›iei Arad că nu există o legătură directă între dimensiunea costumului de baie È™i moralitate, întrucât:

1.indiferent de echipamentul de… „protecÈ›ie”, cei care nu vor să se zgâiască la sexul opus, nu o fac;
2.dacă cineva poartă un costum de baie până la genunchi, pot exista situaÈ›ii în care unii să fie emoÈ›ionaÈ›i de ceea ce văd sub genunchi;
3.cine nu are ce arăta, nu este atrăgătot nici în costum de baie scurt, nici în costum de baie lung;
4.cine vrea să fie provocator, poate fi provocator È™i în haine lungi, È™i în haine scurte;
5.nu există costum de baie în lume care să acopere cu totul ceea ce poate fi considerat imoral.

În contestaÈ›ia depusă la PoliÈ›ia Arad, directorul È™trandului Neptun a precizat È™i faptul că astfel de prevederi sunt absurde în contextul în care în vremurile acestea bărbaÈ›ii È™i femeile pot face plajă È™i baie la mare cum vor, iar unii o fac chiar despuiaÈ›i de tot, în costumul lui Adam, fără să fie consideraÈ›i imorali. A solicitat, aÈ™adar, comandantului PoliÈ›iei, să îÈ™i schimbe dispoziÈ›ia È™i să le permită bărbaÈ›ilor È™i femeilor să poată frecventa împreună È™trandul Neptun fără niciun fel de construngeri legate de costumul de baie.

Cazul a ajuns în primăvara lui 1918 È™i pe masa consilierilor locali, care au avut de spus ultimul cuvânt È™i au confirmat dispoziÈ›ia comandantului PoliÈ›iei. Directorul È™trandului nu s-a resemnat È™i a contestat È™i această decizie, la Ministerul ComerÈ›ului. În data de 8 martie a sosit È™i rezoluÈ›ia de la Budapesta: se va respecta punctul de vedere al Consiliului Orășenesc È™i al PoliÈ›iei, iar pentru protejarea moralei se va È›ine cont de dispoziÈ›iile în vigoare.

La 30 aprilie 1918, odată cu apropierea verii, arădenii încep să se gândească tot mai mult la felul în care îÈ™i vor petrece sezonul estival. După o primăvară ploioasă, la sfârÈ™itul lunii aprilie vremea a început să se încălzească È™i în ultimele două zile precipitaÈ›iile sunt doar sporadice, iar arădenii încep să îÈ™i lase acasă hainele groase È™i să se bucure de soarele călduÈ› al lui prier.

În Comisia economică a Consiliului Orășenesc, consilierul Antal Haffmann pune în discuÈ›ie situaÈ›ia È™trandului Neptun care în anul 1917 a fost amenajat doar parÈ›ial de societatea comercială care È™i-a asumat exploatarea È™trandului, situaÈ›ie care a generat valuri de reclamaÈ›ii din partea publicului amator de băi în MureÈ™. Ștrandul ar fi trebuit amenajat în apa râului prin delimitarea zonei de înot È™i amplasarea de scaune È™i băncuÈ›e pentru plajă, pe malul dinspre Cetate, vis-a-vis de È™trandul public. Având în vedere că societatea respectivă nu s-a achitat de sarcina pe care È™i-a asumat-o, consilierul Haffmann solicita conducerii administraÈ›iei locale să ia măsuri urgente È™i energice să se asigure că în sezonul cald din 1918 arădenii nu vor fi expuÈ™i aceloraÈ™i sincope.

La iniÈ›iativa consilierului, Comisia economică decidea să interpeleze Consiliul Orășenesc È™i să invite Societatea pe AcÈ›iuni Neptun să finalizeze amenajarea întregului È™trand, nu carecumva arădenii să rămână fără È™trand. În situaÈ›ia în care Societatea Neptun nu se va conforma, È™trandul gratuit va fi amenajat pe o suprafață mai mare È™i se va interveni pentru o accesabilitate mai bună pentru ca publicul cultural să nu ducă lipsă de băi în sezonul cald.

La 1 mai 1918, È™i Ștrandul Militar era aproape de finalizare. Un reportaj publicat de ziarul „Arad és Vidéke” menÈ›ine în prim-planul atenÈ›iei opiniei publice situaÈ›ia È™trandului arădean:

Se construieÅŸte ÅŸtrandul.

Cea mai plăcută bază de agrement a Aradului.

Razele arzătoare ale soarele strălucitor vibrează deja de zile întregi pe străzile Aradului. Se apropie vara È™i devine actual singurul loc plăcut, minunat al Aradului: È™trandul.

Anul trecut, prin bunăvoinÈ›a comandamentului militar, publicul Aradului s-a desfătat cu reală plăcere în ÅŸtrandul militar care i-a fost pus la dispoziÈ›ie ÅŸi care amenajat în modul cel mai sănătos posibil a satisfăcut È™i cele mai delicate pretenÈ›ii. Întregul public arădean a vizitat loial băile militare despre care putem spune că aproape că sunt singurele care au confirmat în Arad.

Colegul nostru s-a deplasat astăzi la ÅŸtrand unde a constatat ca armata a făcut ÅŸi face tot posibilul ca publicul să se simtă cât mai bine în vara aceasta la ÅŸtrandul gestionat de militari.

Când te abaÅ£i pe aleea de arbori a Cetăţii, un drum îngust te conduce la clădirea ÅŸtrandului. Cele două părÅ£i ale aleii au fost amenajate de harnice mâini milităreÅŸti cu trandafiri, iar publicul care se îndreaptă înspre ÅŸtrand simte mirosul plăcut al florilor.

Aleea cu trandafiri duce până la clădirea băilor, în faÈ›a căreia acum s-a construit o căsuţă nouă. Aceasta va fi casieria. Ea a fost construită tot pentru confortul publicului pentru că astfel se va evita situaÅ£ia de anul trecut când arădenii se îmbulzeau câte jumătate de oră la rând pentru bilete. Întreaga clădire este acoperită de flori căţărătoare, cu panseluÈ›e, lalele È™i părăluÈ›e pe acoperiÈ™. Vechea casierie a fost amenajată în garderobă astfel încât clienÈ›ii vor beneficia de confortul de a-È™i lăsa gratuit hainele de drum acolo unde sunt păzite.

Cabinele pentru bărbaÈ›i È™i femei au fost È™i ele modificate, sunt mai comode È™i mai moderne. În bazinul pentru plajă s-a aÈ™ternut un strat de nisip fin, iar de jur împrejurul său sunt pomi în floare. Locurile de repaus din faÈ›a pavilionului sunt înconjurate de tufe de trandafiri, în jurul trandafirilor e gazon verde impecabil, iar în mijloc fotolii adânci împletite din răchită. Pontonul de pe apă e la fel de mare ca anul trecut.

Ne amintim de lupta purtată anul trecut de comandamentul militar cu conducerea strandului Neptul È™i Consiliul Orășenesc pentru ca arădenii să poată trece cu barca la Ștrandul Militar. Lupta s-a incheiat cu victoria armatei astfel încât È™i anul acesta È™trandul militar va f accesibi È™i cu barca.
Comandantul È™trandului militar rămâne locotentul Kocsis Ferenc, care È™i anul trecut a făcut multă propagandă în vederea dezvoltării acestui È™trand.

Publicul care aÈ™teaptă vremea bună pentru deschidere primeÈ™te cu mare plăcere veÈ™tile despre amenajarea cât mai confortabilă a băilor."

La 2 iunie 1918, 2 iunie 1918, duminică, în toiul războiului, o bucurie mare pentru arădeni: se deschideau È™trandurile de pe malurile MureÈ™ului! Cea mai plăcută distracÈ›ie È™i ocazie de socializare în timpul verii o reprezintă băile de soare È™i înotul în MureÈ™, pentru cei lipsiÈ›i de posibilitatea de a se recrea la colnele din Podgoria Aradului sau în îndepărtatele È™i scumpele staÈ›iuni ale Aradului, Moneasa È™i Băile Lipova.

Ștrandurile de pe malul MureÈ™ului erau amplasate pe cele două maluri ale râului - unul este îngrijit de administraÈ›ia locală, prin societatea Neptun, iar celălalt de unitatea militară din Cetatea Aradului. Odată cu deschiderea lor, începe, în mod oficial, sezonul estival arădean!

Aradi Közlöny publica un reportaj de atmosferă despre aÈ™teptatul eveniment, la È™trandul din Cetate:

„Ștrandul adormit de la poalele cetății se trezeÈ™te mâine dimineaÈ›a la o nouă viață, ca frumoasa din pădurea adormită. La o viață agitată, pigmentată cu râsete zgomotoase de fete È™i È™otii de băieÈ›i. Și MureÈ™ul cel blond s-a încălzit de vestea mare a deschiderii È™trandului, iar valurile sale fâÈ™neÈ›e aleargă, sporovăiesc È™i îmbie astăzi cu o temperatură de 21 de grade:

-GrăbiÈ›i-vă, oameni osteniÈ›i! Femei ahtiate după vacanță, bărbaÈ›i, scunfundaÈ›i-vă în valurile mătăsoase care vă alintă ca palmele iubitoare.
Nici arborii somptuoși ai aleii cetății nu se lasă mai prejos cu invitația:
-Peste tot unde te poți odihni, este bine. Sub noi găsești umbră, te poți relaxa.

Și cum ne plimbăm printre copacii umbroÈ™i, într-adevăr ni se dezvăluie privirii imaginea unui mic paradis. Ne întâmpină răsaduri multicolore, trandafiri È™i tufe înflorite, grădiniÈ›e îngrijite, cu pământul aranjat aspectuos. La câÈ›iva paÈ™i mai încolo se ivesc cabine noi, care îÈ™i propun să vină în întâmpinarea afluxului crescut de vizitatori. Sediul dichisit al băii denotă o anumită cultură. Ne cade bine însă să vedem È™i urmele sincere ale naturaleÈ›ii, care nu determină reÈ›inere sau ruÈ™ine, nu aduce griji noi pentru trupul È™i sufletul dornic de împrospătare, ci pune doar în valoare frumuseÈ›elea primordială a naturii. Vechiul È™trand s-a prelungit. Vizitatorii sunt întâmpinaÈ›i de o plajă de aproape 1000 de metri, îngrijită, aranjată. Nisipul minunat se întinde sub picioarele noastre ca un covor oriental brun-auriu, particulele sale sunt fierbinÈ›i È™i nervoase ca picioarele albe de femeie de care se vor lipi în curând. Peste tot, alei pietruite cu gust călăuzesc publicul înspre apa împresurată de structurile È™trandului. Ne vine în minte cultura È™trandurilor de la Balaton, în timp ce contemplăm È™trandul nostru frumos aranjat. Dar nu ne gândim la Siofok sau Lelle, cu nisipul lor slab È™i apa puÈ›ină, ci la plajele bogate cu valuri mari din Keszthely È™i Balatonfured, unde omul găseÈ™te nu doar distracÈ›ie, ci È™i vindecare. Apa MureÈ™ului, se bineÈ™tie, vindecă reuma. Pentru ca arădenii să profite È™i mai mult de această binecuvântare, în cadrul È™trandului le va sta la dispoziÈ›ie un masseur experimentat, chemat să pompeze energii noi în corpurile ridicate de pe plaja nisipoasă sau din nămolul medicinal.

Vestiarul lărgit va fi suficient de mare pentru ca vizitatorii să îÈ™i È›ină permanent acolo hainele, iar noua casierie va face posibilă evitarea aglomeraÈ›iei È™i cumpărarea confortabilă a biletelor de acces.

La toate acestea se asociază prețurile mici, ca nimeni din Arad să nu mai fie tentat să plece la altundeva la băi, ba mai mult, va atrage și străinii aici. Abonamentul pentru un sezon costă 10 coroane pentru civili, iar pentru militari 5 coroane. Intrarea simplă costă 30 de filleri (pentru militari, 20). Accesul la ștrand va fi facilitat de cele trei bărci care vor transporta arădenii de pe malul opus.

În perimetrul È™trandului, față de anul trecut, sunt schimbări convenabile. Doamnele se vor putea îmbăia fără să fie deranjate de bărbaÈ›i, înainte de prânz, între orele 9-11, iar domnii, fără doamne, între orele 11-13. Baia comună se va deschide zilnic, de la ora 16.

Publicul arădean trebuie să se gândească cu recunoÈ™tiță la maiorul Fiedler Imre, comandantul gării, sufletul schimbărilor în bine de la È™trand, atent la toate detaliile, preocupat de nevoile clienÈ›ilor. Extinderea È™trandului È™i noile facilități au fost ideea sa. Acum, în faÈ›a clădirilor băii sunt È™ezlonguri umbrite, mese cu umbrele, fotolii comode, care îÈ™i aÈ™teaptă vizitatorii. Totul, pentru ca È™trandul arădean să ofere într-adevăr imaginea unei staÈ›iuni de pe litoralul mării, în miniatură”.

În 10 iulie 1918, miercuri, o zi de vară din viaÈ›a È™trandurilor arădene era descrisă de ziarul „Aradi Közlöny”. „Este aproape de neconceput că înainte vreme puteam exista È™i fără È™trand la Arad, iar acum este indispensabil. Zi-lumină arădenii se bălăcesc acolo de la mic la mare. ArtiÈ™tii È™i artistele teatrului aproape că îÈ™i È›in È™i repetiÈ›iile acolo. Directorul Teatrului, Mihály Szendrey, face curte celor mai aranjate doamne È™i susÈ›ine că băile acestea i-au fost recomandate pentru recuperare de medicul său curant din Karslbad. ViaÈ›a oficială a È™trandului începe dimineaÈ›a la ora 8, atunci pornesc „orele cucoanelor”. Ne dăm uÈ™or seama de asta, întrucât nimeni nu se îmbăiază. Sărmanul director general al băilor, locotenentul Kotsis! Până dimineaÈ›a la 11 ar putea închiria chiar È™i 20 de cabine unei femei, pentru ca după ora 11, când încep orele plajei comune, să fie pus în situaÈ›ia să distribuie câte 20 de femei într-o cabină! Mai nou o barcă cu motor legată de malul MureÈ™ului se joacă cu imaginaÈ›ia publicului vizitator, promiÈ›ând accesul mai rapid de pe un mal pe celălalt. Probabil însă È™i barca aceasta cu motor se comportă ca zânele È™trandului: promite, dar nu oferă!”

Ștrandul militar a devenit în anul 1918 atât de popular È™i de aglomerat, încât colonelul Fiedler Imre a dispus măsuri de natură să protejeze intimitatea unității militare din Cetate.

„Având în vedere că È™trandul militar a fost înfiinÈ›at înainte de toate pentru satisfacerea nevoilor cadrelor militare È™i aparÈ›inătorilor acestora, dar este tot mai mult utilizat de civili, decretăm că în viitorul apropiat vor avea acces aici doar acei civili care È™i-au cumpărat abonamente de sezon”, a decretat comandantul Fiedler.

Presa locală comenta că arădenii obiÈ™nuiÈ›i cu noul È™trand militar vor primi probabil cu tristeÈ›e aceste măsuri severe. În ajutorul lor a venit administraÈ›ia È™trandului Neptun, care în urma unui acord cu unitatea militară anunÈ›a că qbonaÈ›ii È™trandului militar pot folosi fără niciun bilet suplimentar È™i È™trandul Neptun.

Ștrandurile deveniseră un punct central al Aradului, încă în primii ani de funcÈ›ionare. O staÈ›ie de trăsuri a fost deschisă la Ștrandul Neptun, iar sărbătorile câmpeneÈ™ti ale oraÈ™ului se desfășurau, invariabil, È™i aici, cuprinzând ca scenă È™i vaporul ancorat pe malul MureÈ™ului È™i folosit în scopuri de agrement.

De Andrei Ando.

Stiri asemanatoare

Mașină în flăcări în Micălaca

Vineri, 03 Ianuarie, 2025 18:49

Mașină în flăcări în Micălaca

DetaÈ™amentul Arad a intervenit astăzi (3 ianuarie), în cartierul Micălaca, zona 300 pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la un autoturism.   La sosirea echipajului de in ...

Un șofer de 18 ani a omorât doi oameni care mergeau pe lângă șosea

Sambata, 04 Ianuarie, 2025 08:20

Un șofer de 18 ani a omorât doi oameni care mergeau pe lângă șosea

Un tragic accident rutier care s-a soldat cu moartea a doi oameni s-a petrecut vineri seara în comuna doljeană Ostroveni, sat LiÈ™teava.   La faÈ›a locului, pe DN 55, poliÈ›iÈ™ti di ...

Ultimele zile ale lui 2024 la UVVG au fost dedicate Galei Premiilor Academice

Sambata, 04 Ianuarie, 2025 12:41

Ultimele zile ale lui 2024 la UVVG au fost dedicate Galei Premiilor Academice

Universitatea de Vest "Vasile Goldiș" din Arad a organizat seara trecută Gala Premiilor Academice UVVG, un eveniment dedicat recunoașterii meritelor și a efortului depus de membrii marii fami ...

Mașină în flăcări în Micălaca

Vineri, 03 Ianuarie, 2025 18:49

Mașină în flăcări în Micălaca

DetaÈ™amentul Arad a intervenit astăzi (3 ianuarie), în cartierul Micălaca, zona 300 pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la un autoturism.   La sosirea echipajului de in ...

Deși suntem în spațiul Schengen, MAI a început controalele aleatorii în zona de frontieră din a treia zi de liberă trecere

Sambata, 04 Ianuarie, 2025 16:54

Deși suntem în spațiul Schengen, MAI a început controalele aleatorii în zona de frontieră din a treia zi de liberă trecere

Miercuri dimineaÈ›a, Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, respectiv PoliÈ›ia Română, PoliÈ›ia de Frontieră È™i Jandarmeria Română, a derulat controale în pro ...

Pericol de explozie pe calea ferată. Circulația feroviară întreruptă timp de aproape 6 ore

Sambata, 04 Ianuarie, 2025 08:47

Pericol de explozie pe calea ferată. Circulația feroviară întreruptă timp de aproape 6 ore

Compania NaÅ£ională de Căi Ferate “CFR” SA informează că, vineri, începând cu ora 15:38, traficul feroviar a fost întrerupt în zona HM AlbeÈ™ti Târna ...

România închide anul 2024 cu peste 200 de kilometri noi de autostradă și drum expres

Joi, 02 Ianuarie, 2025 10:56

România închide anul 2024 cu peste 200 de kilometri noi de autostradă și drum expres

În total, România a închis anul 2024 cu aproape 201 de kilometri noi de autostradă È™i drum expres, dintre care, cei mai mulÈ›i – 102 km, pe Autostrada Moldovei A7. ...

Sărbătorim dragostea la Arad!

Luni, 12 Februarie, 2024 17:02

Sărbătorim dragostea la Arad!

Miercuri, 14 februarie invităm toate cuplurile de îndrăgostiÈ›i să se căsătorească pentru o zi pe Platoul Administrativ, într-un cadru festiv.  La kilometrul 0 al oraÈ™ulu ...

Câte zile libere și minivacanțe vor avea românii în 2025! Calendarul complet

Vineri, 03 Ianuarie, 2025 16:09

Câte zile libere și minivacanțe vor avea românii în 2025! Calendarul complet

În 2025, angajaÈ›ii din România vor beneficia de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor cădea în timpul săptămânii È™i 4 vor fi în weekend. Un aspect remarcabi ...

Încă o mașină a luat foc în Arad în urma unui scurtcircuit electric

Miercuri, 05 Iunie, 2024 15:48

Încă o mașină a luat foc în Arad în urma unui scurtcircuit electric

În această după-amiază (5 iunie), în jurul orei 15:00, pompierii militari arădeni au fost solicitaÈ›i să intervină pentru localizarea È™i lichidarea unui incendiu izbucnit la un ...

Studenții au reducere pe tren din 1 ianuarie 2025 doar în anumite condiții. Anunțul făcut de CFR Călători

Vineri, 03 Ianuarie, 2025 09:26

Studenții au reducere pe tren din 1 ianuarie 2025 doar în anumite condiții. Anunțul făcut de CFR Călători

Prin art. XXIX alin. (1) al OrdonanÈ›ei de Urgență nr. 156 din 30 decembrie 2024 publicată în Monitorul Oficial nr. 1334 din 31 decembrie 2024, în anul 2025, prin derogare de la pr ...

Nu parca în zonă, trece un mastodont – vezi traseul!

Miercuri, 16 Octombrie, 2024 11:15

Nu parca în zonă, trece un mastodont – vezi traseul!

În intervalul 17 octombrie (ora 16.00) - 18 octombrie (ora 8.00),  străzile Păstorului, Lipovei È™i Prutului vor fi tranzitate de câteva transporturi agabaritice constând ...

Accident cu două victime încarcerate între Dezna și Buhani

Miercuri, 16 Octombrie, 2024 10:56

Accident cu două victime încarcerate între Dezna și Buhani

Azi dimineață (16 octombrie), în jurul orei Ora 09.30 o maÈ™ină s-a răsturnat între Dezna È™i Buhani.   În urma accidentului au rezultat 2 victime incarcerate conÈ™ti ...

Curătenia de toamnă – programul de colectare a biodeșeurilor voluminoase

Marti, 15 Octombrie, 2024 10:49

Curătenia de toamnă – programul de colectare a biodeșeurilor voluminoase

Începând cu această săptămână, în municipiul Arad se desfășoară programul de colectare gratuită a biodeÈ™eurilor provenite din grădini È™i parcuri È™i a deÈ™euril ...



Acest site foloseÅŸte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.